Kertas Konsep Pembangunan Modul Sekolah Rimba Berasaskan Pengetahuan Peribumi Bagi Mengekalkan Kelestarian Masyarakat Orang Asli - Nordin, Nordina Alia; Abdul Wahab, Norwaliza (Asian Pendidikan, 2021)
Beberapa kajian lalu menunjukkan bahawa terdapat isu keciciran pendidikan dalam kalangan Orang Asli dan ianya merupakan satu permasalahan yang tidak pernah hilang dalam konteks pendidikan di Malaysia. Mereka yang sering dikaitkan dengan kemunduran modenisasi dan tidak berpengetahuan tinggi adalah disebabkan beberapa faktor. Antaranya adalah sifat mereka yang tidak mahu memajukan diri sendiri dengan menganggap pendidikan bukanlah sesuatu yang penting untuk kehidupan mereka di pendalaman hutan. Faktor lain yang berhubung kait adalah murid Orang Asli adalah mereka sukar untuk memahami kurikulum standard dan didapati bahawa sukatan pelajaran di sekolah tidak sesuai dengan pemahaman intelektual mereka. Oleh itu, bagi memudahkan kefahaman mereka terutama semasa proses pengajaran dan pembelajaran pendekatan baharu harus dilakukan iaitu menerusi Sekolah Rimba. Sekolah Rimba yang berasaskan pembelajaran persekitaran luar kelas terbukti memberi kesan yang lebih baik terhadap pembelajaran murid-murid di luar negara. Menerusi Sekolah Rimba pengkaji mencadangkan agar pelaksanaan pembangunan modul berasaskan pengetahuan peribumi bagi mengekalkan kelestarian masyarakat Orang Asli perlu dibangunkan kerana bersesuaian dengan kefahaman yang mudah serta berkaitan dengan persekitaran hidup masyarakat Orang Asli. Pembinaan modul yang dicadangkan juga dapat memudahkan guru-guru dalam menyampaikan pengajaran dan membantu memotivasikan murid untuk minat belajar.